Szemvizsgálat

//Szemvizsgálat
Szemvizsgálat2020-10-13T06:29:53+00:00

Szemünk szinte mindent elárul egészségi állapotunkról. Egy szűrővizsgálat nem csak a rossz, vagy homályos látásról ad képet, sokkal többet megmutat. Kiderülhet az érrendszeri betegség, de akár anyagcsere rendellenességre is felhívhatja a figyelmet egy alapos vizsgálat. Többek között ezért is nagyon fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, akkor is, ha a paciensnek nincs problémája a látásával. A szemészeti szűrő vizsgálat jelentősége, mint minden egyéb más szűrésnek, a megelőzésben rejlik. Fejfájást okozhatnak például a homlokban vagy a szemkörnyékén kialakult elváltozások, betegségek, melynek okai többfélék lehetnek. A szemgyulladástól kezdve a hályogokon, tumorokon át a szemizmok funkcionális elváltozásáig. De a magas vérnyomás jelei, a rendellenesen szűk erek is felfedezhetőek egy szűrővizsgálat során, akárcsak a cukorbetegség tünetei. A szűrővizsgálat során természetesen a cél, hogy a látási folyamat összetett rendszerét tökéletesen ellenőrizzék, időben észrevegyék azokat az elváltozásokat, melyek később látási problémákhoz vezethetnek.

A körülbelül tizenöt perces szűrővizsgálat során sor kerül az adatok és az anamnézis felvételére, látásélesség vizsgálatára szemüveggel és anélkül, réslámpás vizsgálatra, szemnyomás vizsgálatra, a szem részeinek erős fényben való vizsgálatára szemfenék tükrözéssel, valamint komputeres szemvizsgálatra. A komputeres szemvizsgálat során a kapott eredményeket az úgynevezett szubjektív fénytörés meghatározással, olvasópróbával ellenőrizzük. Soha nem maradhat el a komputer kontrollálása, nem elég csupán a műszer adataira támaszkodni, mert az ellenőrzés nélkül elkészített szemüveg akár komoly panaszokat is okozhat viselőjének. Vannak olyan panaszok, melyeket egy tapasztalt szakember már a komputeres vizsgálat előtt észrevehet, a gyanújeleket, például a pupilla alaki és működési eltéréseit, a könnyfilm zavarát, a törőközegek (szaruhártya, szemlencse, üvegtest) homályait, borússágait műszer megerősítheti, vagy kizárhatja. A zöldhályog korai felismeréséhez hozzájárulhat a szemnyomás műszeres mérése.

Fénytörési hibák

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás nagyon gyakori fénytörési hiba, sokszor örökletes jelleget mutat. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik. A hétköznapi életben komoly gondot jelenhet vezetés közben a távolságok helyes felmérése, vagy a jelzőtáblák időben való felismerése. A rövidlátó ember nem felejtheti otthon szemüvegét, ha színházba, moziba, vagy sporteseményre megy, hiszen segédeszköz nélkül csupán elmosódott foltokat lát maga előtt. A rövidlátás oka lehet, hogy a szaruhártya görbülete nagy (túl domború), vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. Ezért a szem fókuszpontja az ideghártya (retina) elé kerül, így a retinára elmosódott kép vetül.

Túllátás (hypermetropia)

A túllátás ritkábban előforduló fénytörési hiba. A túllátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak. Nehézséget jelenthet a hosszabb ideig tartó olvasás, a biztonságos gépkocsivezetés, a számítógép használata, vagy a mobiltelefon üzeneteinek felismerése is. A fokozott koncentrálás kényszere miatt gyakran léphet fel fejfájás, ami a legkedvesebb programot is tönkre teheti. Fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége miatt a túllátás rejtett maradhat. A túllátás oka az, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a retina síkja mögé fókuszálódnak.

Astigmia (belső szemtengelyferdülés)

Az astigmia nagyon gyakori látáshiba. A szaruhártya alakja egy hordóra hasonlít, melynek két fő görbülete van (az egyik domborúbb, a másik laposabb). Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, éles kép nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás során egy görbület helyett két görbületet kell kezelni egyidejűleg, hogy a látóhártyán a kép éles legyen.

Öregszeműség (presbyopia)

40 év felett szemünk alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt nevezzük öregszeműségnek, presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor alakját nem tudja változtatni. Ezért közelre és távolra más-más dioptriájú kiegészítő szemüvegre van szükség. Bosszankodunk a boltban, mert nem látjuk a címkék feliratait, folyton a táskánk mélyén kutakodunk a megfelelő szemüvegek után. A legkorszerűbb megoldás ebben az esetben, ha Multifokális vagy más néven Progresszív lencsével egy szemüvegben helyezzük el a közeli és távoli dioptriákat. A Multifokális felület kényelméről már a kontaktlencse viselőknek sem kell lemondaniuk.

SZEMVIZSGÁLATOT SZERETNÉK!

Kérdése van a szemvizsgálattal kapcsolatban?

Írja meg nekünk!